Jdi na obsah Jdi na menu
 


POTRAVINY

Chcete sladit pravým medem nebo nebo medem s přezdívkou "chemický koktejl"? více se dozvíte zde

Pozor na kyselé potraviny

Většina z nich nechutná kysele, ale jejich látková výměna je kyselá.

Potraviny by ze 70-80% měly být zásadité (+). Podle stupně překyselení těla mohou i nejmenší kyselé podíly v potravě působit silně kysele. Hodnoty byly zjištěny při normální látkové výměně (dr. Shelton, dr. Airola).

Přebytek kyselin (-) vede k dennímu ukládání odpadních látek a poškození způsobeným acidózou.

Silně kyselinotvorné jsou:

všechny marmelády, cukr, sirup, rakytník a med, sladké ovoce nebo takzvané sladké přísady do jogurtu sladké plody a med s obilninami, také ovocný jogurt s obilným müsli, všechny nápoje na bázi sodovky, zejména coca cola, chipsy, alkohol, černý čaj, káva, čokoláda a čokoládové nápoje, mléčné zmrzlinové krémy, nezralé ovoce, zejména předčasně sklizené citrusové plody.

dále: všechny tuky a oleje zahřáté na víc než 100 stupňů, všechno pečené, uzené a rožněné, produkty z bílé mouky, pokrmy ze sladkých krémů, koláče. Droždí, zahřáté tuky a oleje (i drcené oříšky, zrna a semínka!), továrně opracované pšeničné klíčky a olejnatá semena rychle žluknou, pokud nejsou uložena na vzdušném a chladném místě.

___________________________________________________________

 

Výběr čaje

Existují čaje, které zahřívají a takové, které na tělo účinkují spíše ochlazovacím účinkem. Druhy čajů byste měli obměňovat vždy dle ročního období a své potřeby. Zahřívací čaje jsou např. Yogi čaj zázvorový, fenyklový čaj a badyánový čaj, káva a kakao. Ochlazující účinem mají např. mangový, černý, zelený čaj, ibiškový, šípkový či slezinový čaj. Spíše neutrální, tedy ani zahřívací ani ochlazující, jsou kukuřičný čaj a lékořicový čaj.

___________________________________________________________

Zázračné kysané zelí

Oblíbené kysané zelí účinně chrání před vznikem rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu. Látky zabraňující nádorovému bujení však neobsahuje zelí jako takové, ozdravné účinky mu dodává až proces kysání.

Dnešní způsob výroby kyselého zelí údajně převzali ve středověku Slované od Tatarů. Při objevných cestách po světových mořích se dávní mořeplavci chránili používáním kyselého zelí před obávanými kurdějemi. Obsah vitaminu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je právě důsledek kysání. Již 200 g kysaného zelí stačí na pokrytí denní potřeby vitaminu C. Působí také jako přírodní antidepresivum. Vysoké množství vitaminu C zvyšuje imunitu, aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Podporuje i látkovou výměnu a má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.
Obsahuje též draslík, železo, vápník, zinek, hořčík, fluor a enzymy.

____________________________________________________________

Citrusy na vyčištění střev

Na ideální vyčištění střev je jednoduchý přírodní produkt - citrusový plod. Každý večer cca dvě hodiny po posledním jídle zkonzumujeme jeden celý citrusový plod, nejlépe grapefruit, pomeranč, či citron, to vše bez kůry. Poté již nic nekonzumujeme Dužina citrusových plodů čistí veškeré toxické nálepy, usazeniny i parazity. Čistí klky ve střevech. Lidé, kteří konzumují pravidelně denně jeden citrus, potvrdili, že v minulosti trpěli zácpou, syndromem dráždivého tračníku, těžkou plynatostí a nadýmáním, obezitou, chronickou vyčerpaností, bolestmi žaludku, se těchto obtíží zbavili.

Ze zahraničního tisku vybrala M. B. Převzato z časopisu MÉDIUM č. 12

__________________________________________________________________________________

 

___________________________________________________________________________________

Test trvanlivého mléka: Vyhrálo to nejlevnější!

www.prozeny.cz/magazin/zdravi-a-zivotni-styl/testy/35427-test-trvanliveho-mleka-vyhralo-to-nejlevnejsi

__________________________________________________________________________________

Časopis dTest uskutečnil test extra panenských olivových olejů, jak to dopadlo se podívejte zde.

A víte, co můžete vypít v černém čaji? Video zde

 

__________________________________________________________________________________

Stevia sladká a její pěstování


Stevia sladká - stevie (stevia rebaudiana) - nový bojovník proti obezitě. Stevia je sladká a nemá přitom žádné kalorie. Navíc má i léčivé účinky. Proč jej ještě nemáte doma za oknem? Vždyť pěstování stevie je tak jednoduché.

Máte rádi oslazený čaj, kávu a musíte se používat cukr? Zkuste lístky víceleté rostliny stevie, stačí dva až tři lístky do šálku kávy, nebo čaje. Říká se jí také sladká tráva, stevie cukrová nebo medové lístky. Někdy se prodává pod anglickým názvem jako Sugar baby. Je třistakrát sladší než cukr, ale obsahuje komplex sladících látek, které způsobí, že se Vám nezvýší hladina cukru v krvi. Naopak pomáhají udržovat cukr v rovnováze v krvi a játrech.

Stevie podporuje činnost slinivky a pomáhá tak při diabetu II. typu. Nicméně je v hodná i pro pacienty trpící diabetem I. Typu, neboť sladí, ale nemá žádnou energetickou hodnotu. Takže ji lze použít jako náhradní sladidlo.

Chrání před vysokým krevním tlakem, povzbuzuje trávení. Podílí se na zhutnění svalové hmoty – to je důležité při odtučňování. Pomáhá při léčbě akné a ekzémů, snižuje chuť na alkohol a tabák. Má antibakteriální a protivirové účinky. Urychluje hojení ran, reguluje tvorbu bakterií v ústní dutině a omezuje tvorbu zubního kazu.

Autor: Pavla Sýkorová

____________________________________________________________________________________________

 

Citrón v kuchyni a také jako lék

Citrón do mrazáku - proč ne?
V žádném případě to neberte jako lékařskou pomoc, ale pokud to pomůže jen jediné osobě, bude to stát za to.

Mnoho profesionálů v restauracích používá nebo konzumuje citrón tak, aby nic nevyšlo nazmar.
Jak můžete využít celý citrón bez odpadu?
Jednoduše, dejte důkladně umytý (použijte k očistě kartáček) citron do mrazícího boxu lednice, zmrzlý citrón nastrouhejte (není potřeba loupat) a přidejte jej do připravovaných potravin.
Můžete ho poté použít do whisky, vína, zeleninového salátu, na zmrzlinu, do polévky, na nudle, špagety, omáčku, rýži, suši, do rybích pokrmů.

Citronové slupky obsahují o 5 až 10 krát více vitamínů než citronová šťáva samotná.
Citronové kůry jsou schopny z těla odstranit zdravotně závadné toxické prvky.
Takže dejte citron do mrazáku a pak jej přidávejte do svých pokrmů.

Citronový extrakt je velice účinný při prevenci onkologických onemocnění, je považován také za antimikrobiální spektrum proti bakteriálním infekcím a plísním, je účinný proti vnitřním parazitům a červům, reguluje vysoký krevní tlak, působí jako antidepresivum, bojuje proti stresu a nervovým poruchám.

____________________________________________________________